Son 10 yılda 616 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybetti

İSİG, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde iş cinayetlerinde ölen çocuklara dair verileri açıkladı, çocuk işçiliğinin yasaklanmasını talep etti.

Güncelleme 20 Kasım 2022, 13:47

( GAZETE-SAĞLAM ) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde iş cinayetlerinde ölen çocuk işçilere dair verileri açıkladı. İSİG’in verilerine göre 211’i 14 yaş ve altı, 405’i 15-17 yaş grubunda olmak üzere son 10 yılda en az 616 çocuk işçi hayatını kaybetti.

İŞ CİNAYETLERİNİN YÜZDE 57’Sİ TARIM-ORMAN İŞ KOLUNDA

İSİG’in verilerine göre son 10 yılda çocuk işçilerin hayatını kaybettiği iş cinayetleri yüzde 57 ile “Tarım-Orman” işkolunda yaşandı. Bunu, yüzde 10 ile inşaat/yol, yüzde yedişer konaklama ve metal iş kolları izledi.

İş cinayetlerinde vefat edenlerin 520’si erkek çocuğu, 96’sı kız çocuğu olurken Şanlıurfa 48 ile en yoğun iş cinayetinin yaşandığı yer oldu. Şanlıurfa’nın yanı sıra Gaziantep’te 36, Adana’da 31, İstanbul’da ise 29 iş cinayeti kayda geçti.

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLANSIN’

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin bir “çocuk emek sömürüsü” politikası olduğunu vurguladı. Çocuk işçiliğinin yasaklanmasını isteyen ISİG’in talepleri şöyle sıralandı:

Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir. Tüm çocuklara parasız ve nitelikli eğitim imkanı sağlanmalıdır.

Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu